Depend KA229

(koordinator G. Deleja, prof.)

Nov projekt v ključnem ukrepu 2 (izmenjava dobrih praks) bo povezal partnerje iztekajočega projekta Will to motivatE(U) – Odda vidaregåande skule (Norveška), Istituto di Istruzione Superiore “Roncalli” (Italija), Verkmenntaskoli Austurlands (Islandija), Gospodarska škola Čakovec (Hrvaška), GCC in šola koordinatorica Moravarosi iz Szegeda na Madžarskem. Tokratna tema projekta so zasvojenosti, ne le tiste s prepovedanimi substancami, ampak tudi zelo aktualne digitalne. Projekt predvideva izmenjavo dobrih praks vseh partnerjev in sklepno publikacijo s primeri, orodji in predlogi za nadaljnje delo. V sklopu projekta bodo omogočene mobilnosti za dijake in učitelje. Točna časovnica projekta se bo izdelala takoj, ko bo to dopuščala epidemiološka situacija.

8. 11. – 12. 11. 2021 – Szeged

12. 11. 2021 se je v Budimpešti zaključil uvodni sestanek novega Erasmus + projekta DEPEND (KA2, partnerstva med šolami), ki sta se ga udeležili naši profesorici in svetovalni delavki Nives Laul in Helena Maher Resinovič. Gre za dvoletni projekt, namenjen izmenjavi dobrih praks na področju različnih oblik odvisnosti, pri njem pa sodelujemo šole z Islandije, Norveške, Madžarske, Italije, Hrvaške in Slovenije. V obdobju od novembra 2021 do jeseni 2023 bomo v skupinah po dva profesorja in dva dijaka iz posamezne države obiskali vse partnerske šole, prva država gostiteljica bo marca prihodnje leto prav GCC.

8. 5. – 13. 5. 2022 – Odda

V Oddi na Norveškem se mudi naša dijaško-učiteljska delegacija KA2 projekta DEPEND, kjer ponovno snujejo nove ideje za projektno delo.

4. 10. – 7. 10. 2022 – Čakovec

Med 3. in 7. 10. se je delegacija z GCC udeležila srečanja partnerjev Erasmus + KA2 projekta DEPEND, ki ga je gostila Gospodarska Škola Čakovec (Hrvaška). Pri mobilnosti so poleg nas sodelovali srednješolski učitelji in dijaki iz Norveške, Italije, Madžarske in Islandije.

V petih dneh so bili dejavni v raznolikih aktivnostih, katerih rdeča nit je bila odvisnost od hrane, makro tema projekta pa so kemične in nekemične odvisnosti med mladimi. Verjamemo, da so tovrstni projekti dragoceni, saj pomembno prispevajo k širjenju obzorij učiteljev in dijakov, bogatijo njihove osebnosti in s tem izboljšujejo kvaliteto dela učiteljev, dijakom pa pomagajo tkati pomembne vezi z vrstniki po Evropi, zato smo vesele, da smo imele možnost biti del te mobilnosti.

21. 3. – 25. 3. 2022 – Celje

S sprejemom 25. 3. 2022 pri županu Mestne občine Celje g. Bojanu Šrotu, se je zaključilo enotedensko srečanje Erasmus + projekta Depend (KA2, medšolska sodelovanja), ki ga na GCC soustvarjamo Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola (Madžarska), Odda videregående skole (Norveška), Verkmenntaskóli Austurlands (Islandija), Istituto Istruzione Superiore “Roncalli” – Poggibonsi (Italija) in Gospodarska škola Čakovec (Hrvaška). Teden dni druženja v Celju je povezal 30 dijakov in učiteljev iz partnerskih držav, tema projekta pa so keminčne in nekemične odvisnosti. Pri izvedbi programa se zahvaljujemo Nacionalni inštitut za javno zdravje – NIJZ, Zavodu vir in Mestni občini Celje. Naši gostje pravijo, da so v Sloveniji preživeli izjemen teden. Ob projektnem delu pa smo zanje pripravili tudi ogled mesta, pohod na Mrzlico in celodnevno ekskurzijo na Primorsko in v Ljubljano. Na GCC pa se že veselimo prihodnjih Erasmus projektov in obiskov, ki bodo popestrili pomladni utrip na naši šoli. CMEPIUS #enostavnodrugačni

4. 12. – 9. 12. 2022 – Szeged

9. 12. 2022 se je v Szegedu in Budimpešti zaključilo srečanje Erasmus + projekta Depend pri katerem GCC sodeluje s partnerji iz Madžarske, Islandije, Italije, Norveške in Hrvaške. Tema projekta so odvisnosti v šolskem prostoru in zdrav življenjski slog. Srečanja partnerjev na Madžarskem so se udeležile Zala Kozinc, Tara Bukšek in profesorici Danijela Marolt in Marjeta Brežnik.

15. 4. – 22. 4. 2023 – Szeged

Na Islandiji so v tednu od 15. 4. do 22. 4. štirje GCC-jevci, dve profesorici in dva dijaka. S to mobilnostjo se zaključuje Erasmus projekt DEPEND, katerega osrednja tema so različne oblike odvisnosti.

Po dnevu in pol v Reykjaviku, kjer smo čakali na notranji let do končne destinacije, smo prispeli v majhno, moderno ribiško mesto Neskaupstaður s 1500 prebivalci, ki ima poleg vrtca, osnovne in srednje šole tudi bolnišnico, dom za starejše občane, dva hotela, celoletni odprt bazen, dijaški dom, tovarno za predelavo rib, bencinsko črpalko, trgovino, kmetijsko zadrugo …

V tem majhnem mestu na vzhodu Islandije s predstavniki Islandije, Italije, Madžarske, Norveške in Hrvaške razpravljamo o odvisnosti od nikotina v vseh njegovih oblikah. Gostujoča šola je Verkmenntaskoli Austurlands, šola z nekaj manj kot 200 dijaki, ki izobražuje za različne poklice, večina dijakov pa je fantov. Dijaki imajo možnost spoznati islandski način življenja tudi s tem, da so nastanjeni pri družinah islandskih dijakov, kar je dodana vrednost projekta.

Navdušeni smo nad islandsko pokrajino in gostoljubnostjo domačinov, katerih odprtost in umirjenost sta navdihujoči ravno toliko kot narava okrog nas.