Kako so dijaki na praksi v tujini preživeli konec tedna

Sobote in nedelje so namenjene širjenju obzorij. V soboto so naši dijaki obiskali eno najlepših mest na severu Portugalske: Viana do Castelo.

Viana do Castelo leži ob izlivu reke Lima v Atlantski ocean in običajno se ogled začne na hribu Sv. Luize od koder se odpirajo čudoviti pogledi na obalo in morje. Bazilika sv. srca Jezusovega je bila zgrajena 1898 in je običajno izhodišče za oglede mesta. Osrednji trg in strogi center predstavlja Trg republike, kjer se nahaja mestna hiša (Paços de Concelho) ter župnijska cerkev (Igreja Matriz).

Ob obali se nahaja tudi baročna cerkev Nossa Senhora da Agonia, kjer je Marijin kip, zaščitnik ribičev, ki ga vsako leto, 20. avgusta, v procesiji prenesejo na prosto.

Viana do Castelo je povezana tudi s tradicijo zlatarstva in pravijo, da morajo imeti ženske v lasti vsaj enega zlatega petelinčka.

Seveda pa je bilo potrebno tudi namočiti noge v Atlantiku.

Nedelja je bila v znamenju obiska Porta.

Porto je drugo največje mesto na Portugalskem (264.000 prebivalcev) in morda najbolj znan po istoimenskem vinu, čeprav je njegova zgodovina precej bolj pestra. V obdobju rimskega imperija se je imenovalo Portus Cale. Prebivalci so se v zgodovino zapisali kot precej samosvoji in uporniški.

Takole opisuje znamenitosti Porta wikipedija: “Center Porta predstavlja avenija Avenida dos Aliados, kjer se na severu avenije nahajajo mestna hiša, glavna pošta in razne banke. Na jugu, oz. južno kjer se zaključi avenija je Trg svobode (Praça de Liberdade), ki je glavni trg mesta. Jugovzhodno do jugozahodno od centra so še razne točke vredne ogleda: Igreja de São Fancisco, Igreja de Santa Clara, Igreja da Misericórdia, Palácio da Bolsa, Ribeira, Centro Portugês de Fotogafia, Museu do Vinho do Porto, São Bento train station, Sé … São Bento je glavna železniška postaja, ki leži tik ob centru mesta. Na notranjih stenah vhodne dvorane so na ploščicah naslikani prizori iz vsakdanjega življenja in bitk. Nasploh je za mesto značilno, da imajo stene prekrite s poslikanimi ploščicami. Najbolj opazna znamenitost mesta pa je katedrala Sé. Ustanovljena je bila v 12. stoletju, ter prenovljena v 18. “

Seveda pa je najlepše, ko mesto prehodiš in uživaš v njegovem utripu.