Erasmus+ na Portugalskem

V nedeljo, 9. oktobra 2022, se je za 11 dijakov programa predšolska vzgoja in njihovo spremljevalno profesorico, Tanjo Bračun, pričelo potovanje na Portugalsko. Praksa v tujini, ki bi se morala zgoditi že lani, a je vsem tako znani virus mešal štrene, je končno prišla na vrsto.

Pa se je zapletlo že pri poti – namesto v Portu, je letalo zaradi megle pristalo v Lizboni. Od tam je bil organiziran prevoz do Porta ter naprej do Brage. Kar 20 ur je trajalo, da so se končno nastanili v hotelu, a kot so povedali, je bilo vredno potrpeti.

V ponedeljek so se dijaki seznanili z vrtci ter mestom Braga, kjer bodo živeli prihodnje tri tedne. Braga je upravno središče pa tudi kulturni in zgodovinski center province Minho. Tu živi blizu 200.000 ljudi, kar jo umešča na 7. mesto na Portugalskem. Njen obstoj sega že v čas prazgodovine, kot mesto pa od l. 20 pr. n. š., ko se je imenovala Bracara Augusta. V času rimskega imperija je vrhunec doživela med 1. in 2. st. n. š. Kasneje je bila center pokristjanjevanja in je imela veliko vlogo pri nastajanju portugalskega kraljestva.

Danes je to živahno univerzitetno mesto, denar pa priteka s področja gradbeništva, metalurgije ter zlasti s področja razvoja programske opreme. Eno od pomembnejših podjetij je INL – International Iberian Nanotechnology Laboratory, ki se ukvarja z razvojem nanotehnologije. Skupaj sta ga ustanovili portugalska in španska vlada.

Z vsakim dnevom so naši predšolci bolj samozavestni. Delo z otroki jih kljub jezikovnim preprekam (skoraj nihče ne govori angleško) veseli in popoldne se zadovoljni vračajo v hostel. Otroci v vrtcih jih obožujejo. Dijaki delajo do 15.30, nato v hostlu uredijo stvari povezane s šolo in s poukom. Ne ostane jim veliko od popoldneva, vendar dovolj za sprehod po Bragi. Mesto je s pisanimi fasadami in cvetjem vsem zelo pri srcu.